Broen til framtiden 2020

Fredag 28. februar 2020, Folkets hus i Oslo

Klimaløsning nedenfra for klimavalg 2021

Klikk for å finne ut mer nedenfor:

Video og bilder

Program

Påmelding - er nå stengt!

Etter konferansen

Video og bilder

Du finner bilder fra konferanse på Dropbox. Alle bilder ble tatt av Kine-Erica Bjune Yrstad og kan ikke brukes uten hennes samtykke. Ta kontakt hvis du lurer på noe.

Vi har streiket. Vi har brølt. Det ble en grønn bølge i kommunevalget. Over 40 kommuner og fylker har erklært klimakrise. Aldri har klimaendringer blitt prioritert høyere av befolkningen.

Hva nå? Hvordan legger vi fundamentet for broen til en grønn, rettferdig omstilling – i og etter Stortingsvalget i 2021?

Broen til framtiden 2020 er den første milepælen for fagbevegelsen, miljøbevegelsen, Kirken og andre trosbaserte aktører og forskermiljøer mot et grønt valg i 2021, og startskuddet på et avgjørende tiår for klimaet.

Bli med på folkets klimaverksted for å sette dagsorden for årene som kommer. De to hovedtemaene blir Klimajobber: en klimaløsning nedenfra og Klimavalg 2021.

Bekreftete innledere inkluderer: Sveinung Rotevatn (klima- og miljøminister, V); Jonas Gahr Støre (leder, Ap); Sunniva Gylver (prest, Den norske kirke); Peder Kjøs (psykolog); Trine Lise Sundnes (leder, Handel og Kontor); Aage Storm Borchgrevink (forfatter bak Giganten: Fra Statoil til Equinor); Marte Wulff (artist og låtskriver); Geir Ramnefjell (politisk redaktør, Dagbladet) og Kjersti Hoff (leder, Norsk Bonde- og Småbrukarlag).

Det blir nok en gang et klesbyttemarked under konferansen. Ta med deg opptil 7 plagg og bytt dem mot nye og fine plagg - les mer på Facebook!

Klikk "Skal" på og del Facebook-arrangementet.

PROGRAM

08.15: Registrering.

Konferansier: Kjersti Barsok (leder, NTL).

09.00: Åpningen

Sunniva Gylver (prest, Den norske kirke) holder åpningsappell.

Marte Wulff (artist og låtskriver) spiller klimapop.

Peder Kjøs (psykolog): "Fra avmakt til aktivisme - Om klimaangst og engasjement som "terapi"".

Knut Kjeldstadli (historiker, UiO): "Ungdomsopprør og folkebevegelser gjennom historie".

10.10: Pause.

10.25: Klimajobber - en klimaløsning nedenfra

Hvordan kan klimabevegelsen i Norge mobilisere for klimajobbene vi trenger for å slukke den globale brannen?

Andreas Ytterstad (leder, Concerned Scientists Norway) innleder og utfordrer oss: Hvordan få et bredere og sterkere vi bak Broen til framtidens krav om 100 000 klimajobber?

Blant de som vil svare kort på utfordringen er Kjersti Hoff (leder, Norsk Bonde- og Småbrukarlag), Vilja Helle Bøyum (skolestreik i Bergen), Jan Olav Andersen (leder, El og IT forbundet), Kjersti Barsok (leder, NTL), Sunniva Gylver (prest, Den norsk kirke) og Torgeir Knag Fylkesnes (Ta tilbake jorda tilbake og havet i bruk).

Deretter skal João Camargo (portugesisk aktivist og forsker) fortelle om hvordan den portugisiske bevegelsen Climaximo har mobilisert for klimajobber gjennom å forene skolestreikere og fagforeninger.

Så åpner vi opp til salen for å høre folks innspill - hvordan kan vi gjøre mer for å mobilisere til klimajobber? - før Ola Dimmen avslutter før lunsj med allsang.

11.45: Lunch

12.30: Parallelsesjoner

1. Fagbevegelsen og klima

Det er økende engasjement for klima i fagbevegelsen. Hvordan kan klima tas inn på arbeidsplasser og i tarifforhandlinger? Kan fagforeninger streike for klimahandling? Denne sesjonen blir en møteplass for alle tillitsvalgte som vil jobbe med miljø og klima. Innledere: Ingrid Wergeland (Manifest), Alexander Næss Skjønberg (jurist, BI), David Jordhus-Lier (samfunnsgeograf, UiO), Bjørn Godal (medlem av Naturviterne som gikk ut i streik for klima), Hans Jørgen Kile (tillitsvalgt i Handel og Kontor, Stormberg).

2. Hvordan sette – og nå – hårete mål

Klimastreikene, Klimabrølet, klimasøksmålet… det er mange eksempler av folk og bevegelser som sikter høyt. Hvordan sette hårete mål som mobiliserer andre og bidra til det grønne skiftet? Her blir det inspirasjon for alle som vil få til store endringer!

Del 1: Klimasøksmål

Ordstyrer: Eivind Hoff-Elimari (redaktør, Pan).

Panel: Mari Seilskjær (Klimasøksmål Arktis), Frode Pleym (leder, Greenpeace), Therese Hugstmyr Woie (leder, Natur og Ungdom) og Thor Due (Natur og Ungdom og ekspedisjonsleder, Ekspedisjon Barents).

Del 2: Klimastreik

Panel: Andreas Randøy og Vilja Helle Bøyum (Natur og Ungdom).

Del 3: Klimabrølet

Haldis Helle (Natur og Ungdom) intervjuer Even Rydningen (styreleder og initiativtaker, Klimabrølet) og Nora Rydningen (styremedlem, Klimabrølet).

3. Global klimarettferdighet

En grønn, rettferdig omstilling må også være rettferdig for resten av verden. Norge har et stort historisk ansvar for klimakrisa og stor økonomisk kapasitet for å løse den. Klimastreikene har løftet tydelige krav for klimafinansiering til Sør. Hvilke behov er mest presserende nå, hva skjer hvis vi ikke møter dem, og hvilken rolle kan Norge spille i dette? Sesjonen skal ha to samtaler om 1) matsikkerhet og 2) klimafinansiering/tap og skade. Innledere: Kjersti Hoff (leder, Norsk Bonde- og Småbrukarlag), Embla Regine Mathisen (leder, Changemaker), Lisa Sivertsen (Kirkens Nødhjelp), Julie Rødje (Spire), Sofie Nordvik (KFUK-KFUM Global). Thomas Cottis (lektor i landbruk og klimakunnskap, Høyskolen i Innlandet) og Aron Halfen (Caritas) leder de to samtalene.

4. Hva skal vi gjøre med Equinor?

Vi inviterer til en samtale om hva vi som eiere vil med Equinor og hvordan det best bør organiseres for å kunne bli en driver i det grønne skiftet. Innledere: Aage Storm Borchgrevink (forfatter, Giganten: Fra Statoil til Equinor), Ina Libak (leder, AUF), Anders Bjartnes (redaktør, Energi og Klima).

14.00: Pause.

14.30: Kulturinnslag med Daniela Reyes(artist og låtskriver).

14.40: Klimavalg 2021

Regjeringen har bestilt Klimakur 2030 og alle partiene forbereder neste stortingsvalg. Hvordan kan vi gjøre 2021 til tidenes klimavalg? Hvilke krav bør stilles til regjeringen og partiene og hvordan skal vi få gjennomslag for disse?

Geir Ramnefjell (politisk redaktør, Dagbladet) leder en samtale mellom Sveinung Rotevatn (klima- og miljøminister, V), Jonas Gahr Støre (leder, Ap), Anja Bakken Riise (leder, Framtiden i våre hender), og representanter fra tanksmiene Manifest og Agenda.

Deretter leder Ramnefjell en debatt mellom ungdomspartilederne.

16.00 Avslutningsappell

Trine Lise Sundnes (leder, Handel og Kontor). Konferansen avsluttes kl. 16.15.

PÅMELDING

Påmelding er nå stengt. Det vil være mulig å streame - lenken legges ut her og på Facebook fredag 28. februar før konferansen begynner.

ETTER KONFERANSEN

Samling om lokalt miljøarbeid lørdag 29. februar

Dagen etter Broen til framtiden har Naturvernforbundet samlingen «Redd verden der du bor» om lokalt miljøarbeid. Gratis og åpen for alle. Les mer her.